maanantai 17. toukokuuta 2010

HELVARYn mielipidekirjoitus Helsingin Sanomissa 17.5.2010

Kaupunkia tulee kehittää lasten hyvinvoinnin ehdoilla

Kaupunginhallitus käsittelee tänään kokouksessaan kaupunginjohtaja Jussi Pajusen vaatimusta toteuttaa alkuperäinen Helsingin palveluverkon leikkauslista. Mielestämme olisi järjetöntä palata sellaiseen leikkauslistaan, jonka virheet ja puutteet on jo lautakunnissa korjattu.

Palveluverkon kehittäminen eli erinomaisen positiivinen tavoite on turhalla kiireellä kääntynyt itseään vastaan. Kuitenkin ennakkoluulottomilla poikkihallinnollisilla palveluverkoston kehittämisen ideoilla olisi mahdollista löytää lisää tehokkuutta. Helsingin kaupunki toteuttikin onnistuneesti 2008-2009 palvelutilaverkon uudistamista hallintokuntien ja asukkaiden
yhteistyönä neljällä pilottialueella.

Tämä palveluverkkotyöryhmän ehdotus antaa selkeän yhteistyömallin siitä, miten Helsingissä palveluverkkoa voisi kehittää todellisessa yhteistyössä asukkaiden ja eri hallintokuntien kesken. Kokeilun tuloksena syntynyttä yhteistyömallia ei kuitenkaan ole hyödynnetty.

Pajusen leikkauslista rikkoo lisäksi Helsingin Lasten ja nuorten hyvinvointisuunnitelmaa (2009 - 2012), jonka valtuusto on
hyväksynyt. Hyvinvointisuunnitelman mukaan tavoittena on ”kehittää hallintokuntien rajat ylittäen peruspalveluja ja varhaista tukea niin, että lasten ja nuorten hyvinvointi lisääntyy". Mihin tämä hyvinvointisuunnitelman perusperiaate on unohtunut?

Palveluverkon kehittämisessä on kyse arvoista: kaupunkia voi ns. kehittää joko lasten hyvinvointia ajatellen tai päättömästi leikaten. Uusia toimintatapoja kehittämällä voimme päästä aivan uudelle tasolle kaupungin päätöksenteossa ja kaupungin palvelujen kehittämisessä.

Haluamme nähdä lähikouluperiaatteen, hyvinvointisuunnitelman ja palveluiden laadun säilyttämisen myös käytännössä. Tästä toteutuksesta vastaavat kaupunginhallitus ja -valtuusto sekä lautakunnat - helsinkiläisten vanhempien valtuuttamina.


Tuija Tikkanen (pj.)
Tuula Ruokonen (varapj.)
HELVARY ry. eli Helsingin vanhempainyhdistysten alueyhdistys

Ei kommentteja: